Maassluis

     

Maassluis is een stad en gemeente gelegen in de provincie Zuid-Holland De gemeente heeft een oppervlakte van 10,11 km² (waarvan 1,51 km² water) en telt 32.341 inwoners (1 april 2016, bron: CBS). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. 

Oorspronkelijk is Maassluis een nederzetting welke rond 1340 is ontstaan. Deze nederzetting werd Maeslandsluys genoemd, en viel bestuurlijk onder Maasland.

Op 16 mei 1614 werd Maeslandsluys zelfstandigheid verleend en ging verder als Maassluis. Het eigen verzoek van Maassluis om zich stad te mogen noemen dateert van december 1813. Het Koninklijk Besluit van verlening is gedagtekend 18 februari 1814.

De stad ontwikkelde zich in de 18de eeuw als een belangrijke vissershaven. Er ontstond een flinke vissersvloot en de opkomende handel, toeleveringsbedrijven en latere industrie deden de stad groeien en bloeien.

Tegenwoordig is Maassluis uitgegroeid tot een moderne stad met ruim 32.000 inwoners, waar het oude stadshart met haar prachtige havenkom een mooi contrast vormt met de vernieuwde woonwijken. De veelzijdigheid van kunst, cultuur, recreatie, sport en het bedrijfsleven zorgen voor een aansprekende en moderne stad, waar u zich altijd kunt blijven verbazen en vermaken.

Maassluis is zowel via de weg als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Maassluis is gelegen langs rijksweg A20. Er zijn 2 treinstations in Maassluis en door de aanleg van de Hoekse lijn http://hoekselijn.mrdh.nl/ wordt Maassluis ook aangesloten op het Metronetwerk van Rotterdam. Met de metro vanuit Maassluis is Hoek van Holland strand zeer goed bereikbaar. De Hoekse lijn wordt naar verwachting in Q3 van 2017 in gebruik genomen.

Meer informatie over Maassluis is te vinden op:

https://www.ervaarmaassluis.nl/