Den Hoorn

Over het dorp Den Hoorn


Den Hoorn is een gemoedelijk dorp grenzend aan de levendige stad Delft. Vanuit Den Hoorn is het gezellige centrum van Delft binnen ca. 10 minuten fietsen bereikbaar. Daarmee is Den Hoorn een uniek dorp om te wonen. Van oorsprong is Den Hoorn bekend vanwege de glastuinbouw. Voor glastuinbouw was water van essentieel belang, vandaar dat het huidige dorp nog door een tweetal waterlopen wordt doorkruist: de Lookwatering en de Gaag. Tegenwoordig wordt het water recreatief gebruikt. Het geeft verbinding naar Delft en het gehele Westland. Den Hoorn telt 7.235 inwoners en 2.911 woningen.


Het huidige Den Hoorn werd rond 1100 gesticht onder de naam Dijkshoorn, als onderdeel van de Hof van Delft. In 1246 kreeg de Hof van Delft stadsrechten en groeide het uit tot het huidige Delft. Dijkshoorn en alle andere gebieden rondom Hof van Delft vielen toen onder het ambacht Hof van Delft. Vanaf 1817 werd dit ambacht een gemeente, die 1921 weer werd dit opgeheven. Gedeelten van die opgeheven gemeenten waaronder, Den Hoorn, ’t Woudt en Abtswoude kwamen toen bij de toenmalige gemeente Schipluiden.

De groei van Den Hoorn is zeer langzaam gegaan. In 1561 lagen er nog maar zeventien woningen langs de Dijkshoornseweg,
Den Hoorn is van oorsprong een agrarisch dorp. Al vroeg in de 18e eeuw waren er veel boomgaarden en moestuinen gelegen in het huidige Den Hoorn. Langzaam heeft dat zich ontwikkeld tot de professioneel tuinbouw, waarvoor later veel kassen zijn aangelegd.