Gemeente Midden-Delfland

       

Gemeente Midden-Delfland

 

De gemeente Midden-Delfland is op 1 januari 2004 ontstaan door een herindeling. Daarbij werden de twee voormalige gemeenten Maasland en Schipluiden samengevoegd tot één nieuwe gemeente. 

Midden-Delfland heeft een rijke geschiedenis. Dit komt omdat Midden-Delfland uit drie dorpen (Den Hoorn, Maasland en Schipluiden) en twee buurtschappen ('t Woudt en De Zweth) bestaat, die allen een aparte geschiedenis hebben.

Midden-Delfland is het laatste nog open veenweidegebied in het zuidwestelijk deel van de Randstad. Het is een waardevol agrarische cultuurlandschap tussen Rotterdam en Den Haag; een echt ‘oer-Hollands’ landschap met weidse uitzichten en de koe in de wei. het open weidegebied rond de dorpskernen Schipluiden en Maasland zijn vooral (melk-)veehouderijen te vinden. Bij Den Hoorn bevinden zich diverse tuinbouwbedrijven. Rondom de Herenwerf bij Maasland bevindt zich een van de modernste glastuinbouwcomplexen van Europa. Het schilderachtige dorpje ‘t Woudt ligt weer midden in het weidegebied. De woongemeenschap de Zweth ligt in het open weidegebied en biedt recreatieve mogelijkheden voor inwoners uit steden, zoals Delft en Rotterdam.

Landschappelijk gezien is vooral het Midden-Delflandgebied van grote waarde. De smalle polderweggetjes met opgaande bermbegroeiing bieden prachtige vergezichten op het eeuwenoude weidelandschap. Natuurliefhebbers en recreanten vinden hier rust en ruimte. Doelstelling van de gemeente is om deze recreatieve mogelijkheden voor de omliggende bewoners verder te verbeteren.

De totale oppervlakte van de gemeente is ongeveer 5.000 ha.

Op 1 januari 2016 woonden er 18.872 mensen in Midden-Delfland, waarvan 7.905 in Den Hoorn, 6.476 in Maasland en 4.491 in Schipluiden.

Hoofdstad

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Het gaat hierbij om gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Cittaslow is een vereniging van 120 gemeenten die verspreid liggen over de hele wereld, van Australië tot Spanje en van Zuid-Korea tot Midden-Delfland! Midden-Delfland is de Cittaslow hoofdstad van Nederland

                                 Wapen Midden-Delfland